documentaire

Het goud
van de zon

Scroll naar beneden
Een film door

Vincent van Esch

Muziek door

TBA

Onderwerp

Robin Wood Music Boxes

Met dank aan

Erwin & Christianne van Esch

Crisow von Schulz - Stadshout Amsterdam

Joris Jan Hellevoort - Utrechts landschap

Egbert Boerma - Tafelboom

Willem van der Rijken

Synopsis

Het goud van de zon is een biografische documentaire over de Utrechtse kunstenaar Rob de Looff. Onder de naam ‘Robin Wood Music Boxes’ maakt hij sinds 2016 muziekdoosjes van stadshout, gesneuvelde bomen uit de stad.

Het merendeel van deze bomen wordt gezien als afval en wordt versnipperd. Een klein gedeelte komt maar terecht bij houtbewerkers, die daar iets moois van maken en dan in een andere vorm weer teruggeven aan de stad. In de loop der jaren heeft Rob duizenden muziekdoosjes gemaakt van stadshout uit heel Nederland. Gemaakt als cadeau, om te geven aan hen die je liefhebt. Aangezien Rob van ieder muziekdoosje weet waar het hout vandaan komt, schrijft hij op zijn speeldoosjes de plaats en straat waar die bomen, letterlijk, zijn opgegroeid.

Gedurende deze sfeervolle en muzikale film, neemt het publiek een kijkje in Rob zijn ziel, zien zij hoe hij te werk gaat en worden zij meegenomen in zijn liefde voor stadshout. Rob, eindeloos gefascineerd door de rijke historie van het hout waarmee hij werkt, wordt bezield om met hout te werken vanwege de schoonheid van bomen, die met hun fotosynthese de zon in zich opnemen. Bijna letterlijk zit daar de warmte in van de zon. Hij zegt daarom altijd: “Hout is het goud van de zon.”

Stills

Het goud van de zon titelshot
Interview
Muziekdoosje zonsondergang
Tree magic forest
Bast
Rob aan het schuren
Laser
Doosjes
Tandwielen macro